Translate

сряда, 27 ноември 2013 г.

Как да си намеря работа

Как да си намеря работа е ежедневен въпрос за много хора. Въпрос, чиито отговор им се струва все по-далечен с всеки изминал ден. Някои от тях, обаче, успяват да намерят желаната работа за броени дни, други не успяват с години. Преди да обвиняваме фактори, като световната финансова криза, поредните нови управляващи и това, че всяка свободна позиция бива заемана от човек с „връзки”, трябва първо да се вгледаме в себе си.

ЖЕЛАНИЕ
Имате ли желание да започнете работа? Това е най-важният фактор. Колкото и глупаво да звучи, доста хора използват оправдания като „няма смисъл да кандидатствам там, сигурен/а съм, че няма да ме вземат” или „миналата година кандидатствах там и не ми се обадиха, какъв е смисълът да го правя отново” и др. Наистина има много хора, които не могат да си намерят работа точно поради липса на желание, а това е най-важният фактор в търсенето. То е основата и за да сте сигурни в успехите си, задължително трябва да я поставите.


ЦЕЛ

Човек без цел е като кораб без капитан. Може с години да се носи по вълните и никога да не достигне нито заветната цел, нито дори до брега. Ако все още нямате цел – поставете я веднага! Ако имате желание и цел, вече сте на 50 % от назначаването Ви на желаната позиция.



МОТИВАЦИЯ 

Какво е мотивацията? Това е движещата сила към постигане на поставените цели. Благодарение на нея освен че ще постъпите на желаната позиция, значително ще увеличите шансовете си за по-нататъшно увеличение на заплатата. Неслучайно голяма част от работодателите изискват мотивационно писмо – за да е успешно, в него трябва да бъдат включени Вашето желание, Вашата цел и причината, поради която кандидатствате в конкретната фирма на конкретната позиция. Тук е мястото на мотивацията – опишете след като бъдете назначени (не „ако”, защото в целия процес на търсене на работа трябва да сте изключително уверени в себе си – повярвайте в себе си, за да повярват във Вас), какво бихте направили за увеличаване на продуктивността / печалбата / доброто име на фирмата.


ВЯРА, ТЪРПЕНИЕ И ПОСТОЯНСТВО 

Тези трите вървят ръка за ръка. Едното не може без другото. Вярата Ви крепи в целия процес. Тя е огледалото на Вашата душа. Ако вярвате в себе си, повярвайте ми, бъдещият Ви работодател ще го забележи. Обратното също е вярно. Обикновено интервюто за работа се води от хора, които са на „ти” с психологията и ако имате необходимите желание, цел и мотивация, но не вярвате в себе си, това няма да остане незабелязано.
Търпението е добродетел. Хората казват, че с търпение всичко се постига и са прави! А с оглед на икономическата ситуация в страната, то определено ще Ви трябва. Единственото което мога да Ви кажа е, че то винаги се възнаграждава, а това никак не е малко, нали?
Постоянството в търсенето на работа е ключът към успеха. Набележете бъдещия си работодател, кандидатствайте упорито и редовно преглеждайте за нови обяви. Ако не го правите, има голям риск точно когато сте се отпуснали да се освободи позиция, която много бързо да бъде заета от някой друг – по-постоянен от Вас. Както капката дълбае камъка с постоянството си, така вие градете живота си – бавно и упорито, но само нагоре!

Ако сте стигнали до тази част на страницата, това означава, че сте имали  желанието да я прочетете, целта да достигнете до края, мотивацията да си намерите работа, вярата, че това ще се случи и търпението да изчетете всичко написано. За тези от вас, които имат необходимото постоянство, предлагам следните варианти за намиране на работа, а на останалите благодаря за отделеното време и желая УСПЕХ!





Този блог е с информативно - развлекателна цел. Текстът е изцяло авторски и е собственост на Денислав Методиев. Желаещите да го използват следва да се съобразяват със Законът за авторското право - да посочват автора и да предоставят активен линк към блога Как да си намеря работа.
Благодаря за разбирането!


Изображения: http://working-illustration.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.